Dirigent

Ik ben Marije Peters (1987), en sinds januari 2018 ben ik de dirigente van Divina Close Harmony.

Grappig genoeg was tot 5 jaar geleden het idee om dirigente te worden nog nooit in mijn hoofd opgekomen. Zingen is wel al mijn hele leven mijn passie geweest. Ik heb hoofdvak zang gestudeerd aan de jazz&pop-afdeling van het Utrechts conservatorium. In juni 2012 studeerde ik af als zangeres en zangdocente. In mijn afstudeerconcert ‘Alegre Tristeza’ stonden wereldmuziek, en Portugese fado in het bijzonder, centraal.

Het jaar daarop rolde ik toevallig het dirigeervak in, toen ik tijdelijk iemands zanglespraktijk, inclusief koor, overnam. En wat ben ik daar blij mee! Tot mijn eigen verbazing bleek ik dirigeren ontzettend leuk te vinden. Het tijdelijke koor werd permanent, ik kreeg er nog een koor bij, en in 2015 besloot ik dat het hoog tijd was om ook voor het dirigeervak een officieel diploma te halen. In 2015/2016 volgde ik daarom de BALK-opleiding Dirigent Licht Vocaal (DLV) onder leiding van Tijs Krammer, die ik in juni 2016 succesvol afsloot met mijn dirigeerexamen.

Vanwege mijn achtergrond als zangeres en zangdocente, besteed ik ook in mijn werk als dirigente veel aandacht aan een goede zangtechniek. Ik vind het gaaf om zoveel mogelijk kleuren te ontdekken in de stem, en samen met de zangeressen de grenzen daarin op te zoeken. Het ‘kneden’ van al die verschillende stemmen tot één geluid vind ik een prachtig onderdeel van mijn vak als dirigente. Tegelijkertijd vind ik het erg belangrijk dat ‘mijn’ koorleden zich niet alleen onderdeel voelen van een groep, maar zich ook bewust zijn van hun eigen kracht, en van dat wat hun stem uniek maakt.

Muziek moet je in je lijf kunnen voelen. Of het nou gaat om de tekst, de muzikale lijn of de groove; om mensen te kunnen raken, moet je als vertolker de muziek voelen. Een wens van mij is om met Divina een Portugese fado te gaan uitvoeren; voor mij het genre waarin muziek en gevoel het dichtst bij elkaar komen.

Dat de diva’s van Divina hun publiek kunnen raken, daar ben ik zeker van!

Nieuwsgierig naar mijn andere werkzaamheden als zangeres, zangdocente en dirigente? Neem dan ook eens een kijkje op mijn website: www.marijepeters.nl

Eerdere dirigenten van Divina waren Rohan Poldervaart, Tijs Krammer, Jetse Bremer en Pepijn Lagerwey.

Neem een kijkje op onze sociale media!

Facebook
YouTube
Instagram
Facebook
YouTube
Instagram